Dünya nöroşirürjisinin önemli isimlerinden, TNDer onursal üyesi Prof. Dr. Ladislau Steiner vefat etmiştir.

turknorosirurji.org.tr /

Değerli Üyelerimiz,

Dünya nöroşirürjisinin önemli isimlerinden, TNDer onursal üyesi Prof. Dr. Ladislau Steiner vefat etmiştir.

Kendisini nöroşirürjiye yapmış olduğu büyük katkılar nedeniyle saygıyla anıyoruz.

Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu


Prof. Dr. Ladislau Steiner
26 Ağustos 1920 doğumlu olan Steiner, Karpat Dağlarının eteklerindeki küçük bir Transilvanya şehrinde büyüdü. Eğitimine Romanya'nın ünlü Cluj Napoca Tıp Üniversitesi'nde başlayan Profesör Steiner, burada bir yandan Nöroşirurji Departmanında stajyer doktorluk yaparken, bir yandan da Romanya Bilim Akademisi'nde araştırmalar yaptı.
Romanya'dan ayrıldıktan sonra Stockholm'a giden Profesör Steiner, burada Avrupa'nın en büyük ve en prestijli tıp fakültelerinden biri olan Karolinska Enstitüsü'nde modern nöroşirürjinin öncü isimlerinden Herbert Olivecrona ve Lars Leksell ile birlikte çalışmaya başladı. 1962'den 1987 yılına kadar Karolinska Hastanesi'nde çalışan Profesör Steiner, buradan ayrıldığında hastanenin iki Nöroşirürji Departman'ından birisinin başındaydı. İsveç'ten ayrıldıktan sonra Virginia Üniversitesi'nde (Amerika Birleşik Devletleri) çalışmaya başlayan Profesör Steiner, 1992 yılından geçtiğimiz yıla kadar aynı üniversitede Nöroşirürji Bölümü Kıdemli Profesorü ve Radyoloji Profesörü olarak görev aldı. Lars Leksell Gamma Knife  Merkezi'nin müdürü de olan Profesör Steiner, çalışmalarına Hannover'da (Almanya) devam etmekteydi.
Özellikle arteriovenöz malformasyon, hipofiz adenomları, menenjiom, vestibüler schwannoma, metastatik beyin tümörleri, düşük dereceli astrositom, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) metodları, beyin tümörü ve immun sistem, prostaglandinler, lökotrienler ve Gamma knife  üzerine çalışmalarıyla tanınan Profesör Steiner, 2001 yılında Uluslararası Nöroşirürji Teknoloji ve Araç Keşifleri Derneği tarafından Sugita Ödülü'ne değer görülürken, 2003 yılında Dünya Nöroşirüji Derneği Federasyonu Altın Onur Madalyası ve 2000 yılında da Markusovszy Ödülü'nün sahibi oldu.