Hastanemiz, 1927’ de dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakan İsmet İnönü ve Sağlık Bakanı Refik Saydam’ın onayı ile Üsküdar’daki Atik Valide Külliyesi’nde yer alan Toptaşı Bimârhanesi’nin devamı olarak kurulmuştur. Hastanede psikiyatri, nöroloji ve nöroşirurjinin kurulmasına ve gelişmesine katkıda bulunan, aynı zamanda Türkiye’deki modern psikiyatrinin de kurucusu olarak kabul edilen Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman (1884-1951), nöroşirurji eğitimi alması için Dr. Hami Dilek’ i Paris’e göndermiştir. Dr. Hami Dilek, 1934 yılında döndüğünde genel cerrahi servisi içinde nöroşirurji ameliyatları yapmaya başlamış; böylelikle Türkiye’deki ilk Nöroşirurji Kliniği de Bakırköy’de hizmete girmiştir. 1947 yılında Türkiye’ de Nöroşirürjinin resmen bağımsız bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmesinde Op. Dr. Hami Dilek‘ in büyük gayretleri olmuştur. Psikoşirurjikal girişimler, 1946 yılında göreve başlayan Op. Dr. Ertuğrul Saltuk tarafından hastanemizde ilk kez yapılmaya başlamıştır. 1958 yılında Op. Dr. Hüsamettin Gökay hastaneye nöroşirürji şefi olarak atanmıştır. 1959 yılında uzmanlığını alarak hastanemizde göreve başlayan Op. Dr. Aysima Altınok Türkiye’ deki ilk kadın beyin cerrahı olup, nöroşirürji şefliği de yapmış ve 1992 yılında emekli olmuştur. Sonraki nöroşirürji şefleri Op. Dr. Zeki Oral, Op. Dr. Halil Toplamaoğlu, Doç. Dr. Murat Taşkın ve Prof. Dr. Hidayet Akdemir dönemleri de dahil olmak üzere çok sayıda hekime nöroşirürji ihtisası verilerek uzman olarak yetiştirilmiştir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroşirurji Kliniği; kendisine ait 3 ameliyat odası, 60 servis yatağı, 7 yoğun bakım yatağı, 3 poliklinik odası ve acil polikliniği ile hizmet vermektedir. Yılda yaklaşık 3000 civarında kraniyal, spinal, periferik sinir ve travma ameliyatları gerçekleştirilmektedir. Bunların yaklaşık 400 kadarını acil cerrahi ameliyatlar oluşturmaktadır. Elektif koşullarda cerrahi yapılan hastaların 900 kadarı kraniyal, 1700 kadarı da spinal vakalardır. 2016 yılına ait cerrahi uygulamalarımız arasında 400’ ün üzerinde komplike spinal (enstrümantasyonlu veya enstrümantasyonsuz), 350’ nin üzerinde beyin tümörü, 150’ nin üzerine anevrizma ve avm, 50’ nin üzerinde mikroskobik/endoskopik hipofiz ameliyatları bulunmaktadır. Kliniğimizde stereotaksik cerrahi, epilepsi cerrahisi, mikrovasküler dekompresyon, skolyoz ve fonksiyonel nöroşirürji uygulamaları da uzun yıllardır başarıyla gerçekleştirilmektedir. Hastanemiz bünyesinde acil koşullar da dahil olmak üzere serebral anjiografi çekilebilmekte ve acil nörovasküler cerrahi yapılabilmektedir. Ameliyathanemizde 3 adet modern mikroskop, 2 adet C kollu skopi, ultrasonik aspiratör, stereotaksi sistemi, RF cihazı halihazırda mevcut olup, gerektiğinde nöromonitörizasyon ve navigasyon sistemleri kullanılabilmektedir.
Nöroşirurji Kliniği’ miz idari sorumlusu Doç. Dr. Erhan Emel ve eğitim sorumlusu Doç. Dr. Bekir Tuğcu görev yapmaktadır. İdari ve eğitim sorumlusu ile birlikte toplam 16 uzman hekim ve 14 asistan hekim hizmet vermektedir. Bilimsel çalışmalarda yılda ortalama 30 dolayında uluslararası/ulusal makale ve ortalama 40 dolayında uluslararası/ulusal kongrelerde bildiri üretilmekte ve sunulmaktadır.
|