Ana Sayfa
Hasta Bilgilendirme
Epilepsi
Epilepsi
Epilepsi Nedir?
Halk arasında sara ya da nöbet hastalığı olarak bilinen epilepsi, beyinde çeşitli nedenlerle oluşan anormal sinir iletimine bağlı olarak meydana gelen tekrarlayıcı ve istemsiz nöbetler ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir. Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen bu hastalığın doğası ve nasıl tedavi edildiği konusundaki bilgiler sınırlıdır ve yanılgılar yaygındır.
Epilepsi Nedenleri Nelerdir?
Epilepsi, travma gibi nedenlerle oluşmuş beyin hasarları sonrası, sistemik veya santral sinir sistemini tutan enfeksiyonlar sonrası, genetik sebeplerle, doğum sırasında oluşan komplikasyonlar sonrasında ve beyin tümörleri gibi nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi herhangi bir neden olmaksızın da ortaya çıkabilir.
Belirtiler ve Bulgular
Epileptik nöbetler, beynin hangi kısmının etkilendiğine bağlı olarak farklı şikayetlerle görülebilir. Nöbetler tipik olarak 30 saniye ve 2 dakika arasında görülse de daha uzun süren nöbet ataklarında acil müdahale gerekir. Nöbet sırasında görülen başlıca şikayetler:
- Kas spazmları veya titreme
- Bilinç kaybı
- Görme, işitme ya da koku alma duyusunda değişiklikler
- Hissizlik ya da karıncalanma
- Davranışsal ve duygusal değişiklikler
Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Epilepsi tedavisinde medikal ve cerrahi tedaviler kullanılmaktadır. Çoğu epilepsi vakası, ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Epilepsi tedavisi genellikle anti-epileptik ilaçlarla başlar. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar için diyet tedavisi, epilepsi cerrahisi veya nöral stimülasyon gibi başka tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.
Epilepsi ile Yaşamak
Maalesef, epilepsi hakkında birçok yanılgı ve önyargı bulunmaktadır. Epilepsi hastalığı ailesel olarak görülebilse de bulaşıcı bir hastalık değildir. Ayni şekilde epilepsi hastalığının zihinsel engellilik veya zekâ geriliği ile doğrudan bir iliskisi yoktur. Epilepsi hastalığı olan bir çok insan tedavi olarak normal yaşamına devam edebilir.
Unutmayın
Her epilepsi hastası aynı değildir ve semptomlar kişiden kişiye değişebilir. Tedaviye uymak ve doktor kontrollerine devam etmek önemlidir.